VIA University College
Gør tanke til handling
VIA University College

Nyheder fra VIA

"Jeg håber, at den arbejdserfaring, jeg får heroppe, kan give mig et skub i den positive retning, når jeg igen skal til at søge job i Danmark, " siger Trine Glanz Sørensen.

I medvind på Færøerne 

Bookmark and Share


Grindehvaler og stormende kuling er blevet en del af Trine Glanz Sørensens verden, siden hun som nyuddannet bioanalytiker fra Aarhus rejste til Færøerne for at arbejde på Landssygehuset i Tórshavn. Hun er glad for sin beslutning om at forlade arbejdsløshedskøen i Danmark og trives godt både fagligt og personligt

 

Af journalist Lone Vestergaard Andersen, lva@viauc.dk - 27-02-2012 

Den 10. november sidste år satte 26-årige Trine Glanz Sørensen sine ben på færøsk jord for første gang i sit liv. Fire dage senere trak hun i den hvide kittel for at begynde i sit nye job som bioanalytiker på Landssygehuset i Tórshavn.

”Det har overrasket mig, hvor utrolig åbne og imødekommende folk er på Færøerne, og de spørger interesseret ind til, hvorfor jeg er heroppe i stedet for at blive hjemme i Danmark. Jeg havde forventet, at sproget ville være blive et problem, men det er det faktisk ikke, for alle kan dansk,” fortæller Trine i et interview over Skype (opkald over internettet). Af og til er der noget susen på linjen, og det er meget symbolsk for den lille øgruppe i Nordatlanten.

”Hvis man ikke kan lide blæsevejr, skal man ikke tage til Færøerne. Det vi kalder storm i Danmark er almindeligt blæsevejr heroppe, ” forklarer Trine. Vejrforholdene har dog ikke afholdt hende fra at sejle op til Fugloy, der er en af de nordligste af Færøernes 18 øer og meget natursmuk.

Forlænger sit vikariat

Efter den afsluttende eksamen i juni 2011 på Bioanalytikeruddannelsen, VIA University College i Aarhus fik Trine Glanz Sørensen et fire måneders vikariat på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital. Derefter søgte hun forskellige stillinger, der desværre ikke gav gevinst. Men så faldt hun over en jobannonce på hjemmesiden for fagforeningen Danske Bioanalytikere, hvor der var opslået vikariater på Færøerne. 

”Jeg ringede for at høre nærmere om stillingerne, og hvor lange vikariaterne var. Jeg havde ikke lyst til at binde mig for mere end et halvt år til at starte med, for tænk nu hvis jeg ikke faldt til,” fortæller Trine.
Nu efter to måneder på Landssygehuset er hun ved at ændre holdning og kan sagtens se sig selv blive på Færøerne i et helt år eller mere.

”Det går rigtig godt heroppe, og jeg er blevet positivt overrasket over nogle af de arbejdsområder, som jeg er blevet kastet ud i. For eksempel har jeg aldrig været særlig vild med biokemi og med at tage blodprøver, men det har jeg lært en masse om heroppe og er blevet glad for at arbejde med området. Fordelen her på Landssygehuset er, at alle specialer og laboratorier er samlet under ét tag, og alle skal i princippet kunne dække det hele.  Det betyder, at jeg hurtigere får mere ansvar, og samtidig har jeg en unik mulighed for at lære mere om mig selv og finde ud af, hvilke specialer, jeg befinder mig godt i,” forklarer Trine.

Lærerigt og udviklende

Hun havde ikke været i sit nye job ret mange dage, før kollegaerne pludselig en dag sagde ”så er det nu”, og Trine sammen med det meste af Tórshavn myldrede ud for at se grindefangst, hvilket er en folkelig begivenhed på Færøerne og en vigtig del af kulturen og historien.
Når det bliver lunere i vejret, har hun planer om at komme ud at vandre i fjeldene og se noget mere af landet.

”Jeg får en masse personligt med hjem, men først og fremmest håber jeg, at mit ophold og den arbejdserfaring, jeg får heroppe, kan give mig et skub i den positive retning, når jeg igen skal til at søge job i Danmark. Det siger jo noget om, at jeg er omstillingsparat og åben over for nye udfordringer, og jeg synes, at jeg lærer en masse,” siger Trine og tilføjer, at arbejdsmentaliteten på Færøerne er anderledes end i Danmark.

”Folk tager det lidt mere afslappet heroppe. Hvis ikke vi når det i dag, så når vi det nok i morgen. De tager det mere, som det kommer og ikke så højtideligt, hvilket man kunne lære noget af i Danmark,” forklarer hun.

Rejs ud

Trine Glanz Sørensens råd til andre unge, der har svært ved at finde arbejde er, at de skal tage udfordringen op og søge jobs i udlandet. For eksempel i de andre nordiske lande som Norge, Færøerne, Grønland og Island, der mangler arbejdskraft inden for en række sektorer, blandt andet sundhedsvæsenet.

”Fremfor at gå arbejdsløs i Danmark og skrive en uendelig række ansøgninger, synes jeg, at det er oplagt at rejse ud i verden og prøve noget nyt, der hvor man kan få job. Det giver gode oplevelser og god erfaring, der viser, at man tør tage ansvar for nye ting – og for sig selv og sit liv. Vær åben over for, hvad der byder sig,” råder bioanalytikeren fra Aarhus, der bestemt ikke har fortrudt, at hun greb chancen og rejste til Færøerne.